Kategori Artikel, Nyheter

Digitalisering

Vi är inne i en period som av många kallas för digitaliseringens tid, den samtidshistoriska period som vi för närvarande genomlever och som alla berörs av. Man kan också kalla den för den andra maskinåldern, den första maskinåldern handlade om att ersätta muskelkraft med fossila bränslen medan den andra maskinåldern ersätter människans hjärnkraft med artificiell intelligens. I den här bemärkelsen är digitalisering närmast att likna vid en förnyelseprocess i paritet med industrialisering, urbanisering, och demokratisering. Vi lever alltså mitt i en mycket omvälvande samhällsförändring.

Vad är det som händer?

Då distruptiva innovationer och förändringar i långa loppet brukar leda till ökat välstånd och bättre förhållanden känns det som en spännande och positiv utvecklingsfas vi är inne i även om det naturligtvis även i denna förändring finns stora utmaningar. Skillnaden mot tidigare samhälls-förändringar är att vi nu lever i ett mer globalt samhälle där utvecklingen går i en rasande takt inom alla möjliga områden.

Mycket har skrivits och diskuterats om detta de senaste åren. T.ex. publicerades 2013 en studie vid Oxford University, The Future Of Employment: How Susceptible Are Jobs To Computerisation?, som i detalj granskade arbetsmomenten i 702 amerikanska yrken och relaterade dessa till utvecklingen inom datorisering och robotisering. Av det härleds sannolikheten att olika jobb ersätts av digital teknik under de kommande 20 åren. I denna studie görs en beräkning för den svenska arbetsmarknaden och man kommer då fram till att femtiotre procent! av dagens anställda beräknas kunna ersättas av digital teknik under de kommande två decennierna. Det innebär att 2,5 miljoner jobb i Sverige påverkas.

Frågan är då vart vi är på väg?

Som vanligt är det svårt att i förväg förutse, men redan nu upplever vi i vardagen mycket som förändrats under en kort tid på ett sätt vi aldrig kunnat ana. Men kan vi hoppas på att utvecklingen denna gång kommer alla till gagn och att det leder till ett mer rättvist och öppet samhälle? Öppenheten, tillgängligheten och den globala aspekten talar för det, jag tror att vi kommer att ta stora kliv i rätt riktning. Det blir allt svårare eller till och med omöjligt för någon eller några få att hindra att allt fler får det bättre!

Hur ska man förhålla sig till digitaliseringen?

Då denna samhällsförändring inte är igångsatt av politiker eller regeringar utan är en digital revolution som satts i rullning av teknikutvecklingen som ingen styr över tycker jag att det är viktigt för alla att reflektera över och förhålla sig till den, eller som Tage Danielsson sa:

Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp!

 Ove Salin

 

 
Ove Salin
Business Development Director, Achange Business Advisors

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta oss

Vi är inte på plats just nu med skicka ett meddelande så återkommer vi snarast.